• Štvrtácka exkurzia do hvezdárne a múzea

          • Dňa 30.11. sa žiaci 4.A a 4.B pod vedením svojich triednych pani učiteliek vybrali na exkurziu do hvezdárne v Partizánskom, kde sa dozvedeli veľa informácií o vesmíre. Po prednáške ešte nasledoval presun do archeologického múzea z obdobia Veľkej Moravy v obci Bojná.

          • RIADITEĽSKÉ VOĽNO 21.12. a 22.12.2023

          •  

                      Základná škola M. R. Štefánika, Vajanského 35, 921 01 Piešťany

             

                              telefón: 033 7726092; 0915 877 093                              e-mail: 1zsmrspy@gmail.com

             

             

                                                                                                                                 Piešťany 19. decembra 2023

             

            RIADITEĽSKÉ VOĽNO


            Riaditeľ školy oznamuje, že podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov


            p o s k y t u j e


            z prevádzkových a organizačných dôvodov žiakom školy riaditeľské voľno v dňoch


            21. a 22. decembra 2023 (štvrtok a piatok).


            V prevádzke nebude školský klub detí a ani výdajná školská jedáleň. Všetci stravujúci sa žiaci sú v uvedené dni odhlásení zo stravovania.


            Výchovno-vzdelávací proces bude pokračovať v pondelok 8. januára 2024.

             

            Želáme Vám krásne a pokojné prežitie vianočných sviatkov a šťastný a úspešný nový rok 2024.

             

             

                                                                                                                   Mgr. Kamil Moravčík    

                                                                                                                         riaditeľ školy   

             

             

          • 3.A Návšteva spisovateľky

          • V piatok 24.11.2023 žiaci 3.A a 2.A v rámci  ŠKD privítali vzácnu návštevu , pani spisovateľku Michaelu Fišarovú z Prahy. Predstavila spolu s dramatickým umelcom Miroslavom Reilom svoje knihy. Deti zaujali výrazným dramatickým prejavom. Akciu organizovala MsK v Piešťanoch v rámci prehliadky Keď čítanie je čtení. Deti boli aktívne v diskusii a mali veľký záujem o knihy. Český jazyk im je blízky.

            ,

          • Listy poslancom MsZ Piešťany

          • List č.1

            Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci,

            dovoľte nám touto cestou Vás požiadať o podporu pre schválenie financií na vypracovanie projektovej dokumentácie pre modernizáciu ZŠ M. R. Štefánika na Vajanského ulici v Piešťanoch.  

            Zároveň by sme Vás chceli požiadať aj o podporu schválenia financií, ako spoluúčasti pre čerpanie eurofondov, k výzve na rekonštrukciu a modernizáciu ZŠ - KÓD PSK-003-2023-DV-EFRR. 

            Výzva je určená na:

            - budovanie/modernizáciu učební vrátane vonkajších učební,

            - výstavbu školskej kuchyne a jedálne, 

            - výstavbu a rekonštrukciu školských športovísk.

            Vo výzve sa nachádzajú ďalšie možné aktivity vhodné priamo pre našu školu ako napr. výmena hlavného zdroja tepla za nový kondenzačný kotol.  

            Tieto aktivity sa nedajú realizovať samostatne, sú naviazané na primárnu výzvu.  Zároveň platí pravidlo, čím viac aktivít k výzve je zažiadaných v projekte, tým vyššia je šanca na schválenie čerpania dotácie. Výška spolufinancovania pre samosprávu je v tejto výzve 8%. Predmetná výzva obsahuje takú kombináciu aktivít, ktorá by vyriešila nosné problémy školy, ušetrila by vysokú sumu potrebnú na ich realizáciu z mestských financií, ako aj zvýšila hodnotu majetku mesta. 

            Je nám ľuto, že ZŠ M. R. Štefánika, ako jediná škola v našom meste,  nemá v 21. storočí svoju kuchyňu a chýbajú jej aj nevyhnutné odborné učebne. V roku 2019 Mesto Piešťany čerpalo eurofondy na výstavbu odborných učební pre tri ZŠ. Z dôvodu nedostatku personálnych zdrojov na MÚ Piešťany sa však nakoniec vybudovanie odborných učební na ZŠ M. R. Štefánika nezrealizovalo. 

            Druhá uzávierka tejto výzvy mala byť 16.1.2024 a následne ďalšie uzávierky mali byť v trojmesačných cykloch. Pôvodne sme chceli, aby bola žiadosť o dotáciu podaná do 16.4.2024. Z dôvodu dopytu prevyšujúceho alokáciu v rámci výzvy však riadiaci orgán Programu Slovensko zverejnil, že plánuje uzavrieť predmetnú výzvu už 6.12.2023.  

            Po konzultácii s pánom architektom ako aj s firmou, ktorá úspešne vypracováva projektové žiadosti sme sa dozvedeli, že ak zapojíme spoločné sily a začneme hneď na projekte pracovať, je reálne podať žiadosť o dotáciu 5.12.2023. Proces projektu nie je chemický, nevyžaduje si čas zrenia. Je to proces ľudského umu a práce. Preto, keď sa spojíme, navzájom sa budeme informovať o krokoch, je šanca vypracovať žiadosť včas. O takúto spoluprácu Vás prosíme.  

            Nachádzame sa v čase, keď budete schvaľovať návrh rozpočtu mesta Piešťany na rok 2024. Na rokovaní s pánom primátorom sme sa dohodli, že zahrnie financie na vypracovanie projektovej dokumentácie výstavby kuchyne s jedálňou a odborných učební do tohto návrhu. Prosíme Vás o schválenie financií, ako aj o zadanie vypracovania projektovej dokumentácie. Ak by sa nenašla ochota skúsiť zabojovať o predmetnú výzvu, riadiaci orgán Programu Slovensko avizuje spustenie ďalších výziev pre obnovu a rekonštrukciu vzdelávacej infraštruktúry. Je však predpoklad, že ďalšie výzvy už nebudú v kombinácii možností, ako je to teraz. Každopádne budeme sledovať situáciu a budeme hľadať možnosti pre ZŠ M. R. Štefánika. 

             Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci,

             

            záverom si Vás ešte raz dovoľujeme požiadať, aby ste sa váhou svojho mandátu postavili na stranu podpory školstva v našom meste tým, že schválite v rámci MsZ financie v  rozpočte mesta Piešťany na rok 2024 pre ZŠ M. R. Štefánika na vypracovanie projektu kuchyne, jedálne a odborných učební, prípadne aj rekonštrukciu kotolne či strechy spojených s lepšou efektivitou a znížením budúcich prevádzkových nákladov na vykurovanie. Rovnako obnovu športovísk, ktorá by pravdepodobne aj tak vyžadovala v najbližšej dobe riešenie - a to bez výzvy v plnej výške z mestskej pokladne. Ušetrené financie sa budú môcť použiť takto na iných miestach.


            Prajeme Vám konštruktívne rokovanie. 

             

            S pozdravom   

                Mgr. Ivica Králová                             JUDr. Lucia Tonkovič Kalabová                   Ing. Andrea Michalcová

            predsedníčka rady školy                              zákonný zástupca                                     zákonný zástupca

             

             List č.2

            Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, 

            zasielame Vám doplňujúce informácie k možnosti výstavby kuchyne a jedálne na ZŠ M. R. Štefánika, ktorá by sa v rámci Plánu obnovy mohla realizovať spolu s odbornými učebňami, ktoré naša škola už nevyhnutne potrebuje. 

            Zasielame Vám predbežnú kalkuláciu, keďže je potrebné sledovať z hľadiska dlhodobej udržateľnosti úroveň nákladov novej jedálne s kuchyňou. 

            Dnes sa v rámci ZŠ M.R. Štefánika stravuje 222 detí a 19 učiteľov. Strava sa dodáva zo ZŠ Scherera. Náklady súvisiace s dovozom stravy taxíkom sú cca 2000 eur/6 mesiacov, ktoré by mesto ušetrilo.(Faktúry za dovoz sú zverejnené na web sídle Mesta Piešťany) V súčasnosti je v prevádzke v našej škole výdajňa stravy.

            Mesačné náklady sú zo strany zriaďovateľa 270 Eur na prevádzku. Zamestnaní sú 3 zamestnanci na polovičný úväzok, mesačné náklady na zamestnancov sú 1 768,25 Eur. 

            V prípade, keď sa postaví na našej škole vlastná kuchyňa a jedáleň, tak podľa zákonných noriem na počet stravníkov v počte 241, by museli byť zamestnaní 1 vedúci pracovník a 3 ďalší zamestnanci na plný úväzok. Ak počítame plat vo výške 1 300 Eur mesačne, celkové mesačné mzdové náklady budú 7 500 Eur. Náklady na energie by sa zvýšili na 570 eur. 

            Čo sa týka zvýšenia mzdových nákladov, tie sa môžu dostať do stavu rovnováhy. Keďže v ZŠ Scherera sa varí aj pre našu školu, tak výstavbou kuchyne by sa previedol navýšený počet zamestnancov v našej škole. 

            Je potrebné však skonštatovať, že školské kuchyne sú vždy ziskové, teda načrtnuté náklady budú v skuočnosti nižšie! Mesto Piešťany dokáže na základe doterajších údajov poskytnúť poslancom reálne údaje o ziskovosti všetkých existujúcich školských jedálni pri ZŠ na území Mesta Piešťany. V prípade potreby Vám dokážeme poskytnúť doplňujúce informácie.

            Pri čerpaní euro dotácií na výstavbu a vybavenie, účasť mesta bude iba 8%!

            Vypočítané náklady na stavbu by mali byť v návrhu na mestský rozpočet.

             

            S pozdravom

             

            Mgr. Ivica Králová   Ing. Andrea Michalcová   JUDr. Lucia Tonkovič Kalabová    Mgr. Peter Dráb LL.M

            predseda rady školy   zákonný zástupca                       zákonný zástupca                      zákonný zástupca

             

          • Školský dvor Tvojich snov

          • V minulom týždni sa uskutočnilo vyhodnotenie výhercov našej jesennej kreatívnej súťaže Navrhni školský dvor Tvojich snov!. Jednotlivci aj tímy na prvom aj druhom stupni dostali pár dní na to, aby navrhovali, vymýšľali, konzultovali, aby napokon na hodine výtvarnej výchovy dali svoje nápady na papier. A keď bolo všetko hotové, s nadšením a úžasom spoločne sledovali vystavené výkresy na chodbách .... A bolo sa na čo pozerať. O nápady nebola núdza: trampolíny, domčeky na strome, lezecké steny, športoviská a dokonca nechýbal ani bazén, vírivka či automat na nápoje alebo hodiny/časomiera na školskom dvore. Vo výkresoch sa pomerne často opakovali aj basketbalové koše a lavičky. Bolo vidno po čom detská duša prahne. Na záver sa tešili z hodnotných cien tí, ktorých návrhy vyhodnotila naša odborná porota ako najlepšie návrhy, hodnotil sa originálny prvok a kreativita pri spracovaní. Pripájame aj zopár šťastných tvárí a množstvo výkresov - určite uznáte, že vybrať a vyhodnotiť tých NAJ mala porota veľmi ťažké. Členmi poroty boli pani učiteľky Mgr. Králová, Mgr. Blahovcová a p. Ing. Arch. Chmelár, za čo im ďakujeme. Poďakovanie patrí aj sponzorom, ktorí pre deti venovali hodnotné ceny: BENU lekáreň, Eko spotreba a p. Iveta Cholevová - Agentúra Lúka. 

          • Ako prváci a druháci čarovali alebo "čimčarovali" v knižnici.

          • Dňa 14.11.2023 sa prváci a druháci našej školy zúčastnili krstu knihy Jána Navrátila Čím čarujú vrabce, ktorého súčasťou bola aj beseda s ilustrátorkou knihy Katarínou Ilkovičovou,  redaktorkami vydavateľstva BUVIK Máriou Števkovou a Milicou Matejkovou a scénické čítanie v podaní Barbory Krajč Zemiškovej a Kristíny Svitekovej. Deti si odniesli pekný zážitok.

          • Zapojenie do projektu Krokus

          • Žiaci 4.A triedy sa zapojili do projektu Krokus, ktorého cieľom je pripomienka na deti, ktoré sa stali obeťami holokaustu. Na počesť ich pamiatky si štvrtáci sadili do svojich kvetináčov cibuľky žltých krokusov. Žltá farba kvetov symbolizuje hviezdu, ktorú boli ľudia donútení nosiť. Tento projekt upozorňuje žiakov na nebezpečenstvo predsudkov, nenávisti, diskriminácie či šikanovania, s ktorými sa môžeme stretnúť i dnes.

          • Stretnutie s ilustrátorom Filipom Horníkom

          • Dňa 10.11.2023 sa žiaci 4.B vybrali na návštevu Mestskej knižnice v Piešťanoch. Okrem výmeny kníh na nich čakalo prekvapenie v podobe stretnutia so známym ilustrátorom Filipom Horníkom. Deti mali možnosť vžiť sa do role ilustrátora. Ich témou bol komiks. Pán ilustrátor bol príjemný, jeho nápady, kresby a technika deti veľmi očarila. Dôkazom sú krásne výtvory detí, ktoré hovoria za všetko.

          • TEKVICOVÝ DEŇ

          • Po úspešnej akcii Bezpečne na prázdniny sme sa opäť stretli na školskom dvore. Prišli súrodenci,
            rodičia aj prarodičia našich žiakov, učitelia a priatelia školy. Tvorilo sa z gaštanov a jesenných listov,
            závodilo sa v jazde zručnosti a rýchlosti s autíčkami na ovládanie, vo veľkom sa fúkali bublinky
            z bublifukov. Hlavnou aktivitou však bolo vyrezávanie tekvíc a fantázii sa veru medze nekládli.
            Nakoniec sa všetky výtvory, medzi ktorými sa našla aj krásna labuť alebo veľryba, zhromaždili
            a rozsvietili. Deti mali radosť aj z tradičného hľadania pokladu v školskej záhrade a keďže je jeseň, tak
            najväčším pokladom bol košík plný jabĺk a hrušiek, s ktorými sa deti pekne podelili.
            Ďakujeme všetkým, ktorí prichystali fantastické koláče. Pre našu trojčlennú porotu bolo naozaj ťažké
            vybrať tri najlepšie súťažné, tie boli potom odmenené krásnymi darčekmi od sponzorov. Všetci sme si
            pochutnali okrem koláčov aj na kváskovom chlebíku s chutnými domácimi nátierkami, zelenine
            a ovocí. Pil sa zdravý ovocný čajík s medom a jablkové džúsy.
            Naša veľká vďaka patrí každému, kto akokoľvek prispel k tomuto nádhernému popoludniu.
            Za podporu vďačíme aj lekárni BENU, TEA SHOP Piešťany, IRIS textilná galantéria a spoločnostiam
            EKO spotreba, Guden Guden, Oxywise, VGD Slovakia, VITAL LIFE diagnostics.
            Už teraz sa tešíme na ďalšiu spoločnú akciu.

          • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV

          • Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa od r. 2001 Európsky deň jazykov oslavuje každý rok
            26. septembra.
            Vedeli ste, že...?
            • Na svete existuje 6000 až 7000 jazykov, ktorých súčasťou je 225 pôvodných európskych jazykov


            • Najmenej polovica svetovej populácie je bilingválna alebo plurilingválna, t.j. ľudia rozprávajú alebo
            aspoň rozumejú rozprávaniu v dvoch alebo viacerých jazykoch

             • Znalosť dvoch jazykov uľahčuje
            učenie sa ďalších jazykov, zlepšuje a zdokonaľuje proces myslenia.


            Dňa 26.9.2023 bol opäť Európsky deň jazykov, na našej škole sme si urobili až týždeň
            venovaný jazykom a žiaci mali možnosť súťažiť a vylúštiť 5 šifier, týkajúcich sa rôznych európskych
            jazykov a kultúr v európskych krajinách. 

            Výhercami šifrovej výzvy sa stali a výhru dostali dievčatá
            5. A triedy – Miriam Pániková, Terezka Šranková a Klárka Kabzanová. Gratulujeme!


            Žiaci mali k dispozícii aj cudzojazyčnú literatúru a možnosť nájsť v nej skrytú vetu, alebo získali
            informácie k rôznym jazykovým výzvam, ktoré každoročne vyhlasuje Rada Európy a NIVAM.
            Na vyučovacích hodinách sa dozvedeli o rôznych jazykoch a jazykoch rôznych regiónov a menšín, aké
            množstvo ľudí nimi komunikuje a taktiež ukážky týchto jazykov... Veríme, že sme aj týmito
            informáciami a súťažami podporili záujem o učenie sa jazykov...

             

             

          • Divadelné predstavenie Košatý strom


          • Dňa 23.októbra sa žiaci 5.A, 5.B, 6.A a 6.B zúčastnili divadelného predstavenia Košatý strom,
            na motívy knihy Alexandry Salmely- Strom a aj diskusie s bábkohercami. Divadelné predstavenie sa
            uskutočnilo v Mestskej knižnici. Žiaci sa na predstavení zabavili a aj zamysleli nad tým, aké sú stromy
            a voda dôležité pre náš život a v diskusii tiež ako a aký dlhý čas trvá výroba bábok a kulís na takéto
            predstavenie.

          • Deň jablka (Deň pôvodných odrôd jabĺk)

          • Piatok 20.októbra sme si s deťmi pripomenuli Deň jablka ( 21.10.). Žiaci 1. a 3. ročníka si porozprávali
            o význame jabĺčka pre naše zdravie. Deti si vypočuli výklad k tomuto dňu, nasledovala ochutnávka
            jabĺk ako zdravej formy pochutiny. V 1. ročníku nasledovali tvorivé dielne, v 3. ročníku sa pridala
            tajnička a kvíz na tému „Zdravé jabĺčko“. Deti si tento deň užili do sýtosti...

          • Biela rybka

          • V rámci ŠKD žiaci 3.A navštívili Mestskú knižnicu v Piešťanoch a zúčastnili sa bábkovej inscenácie na
            tému priateľstva a adopcie.

          • Jesenné tvorivé dielne

          • V októbri sa v ŠKD konali tvorivé dielne detí. Vychovávateľky spolu s deťmi vyzdobili okná a dvere
            v triedach a nezabudli svojimi výtvormi ani na výzdobu vo vestibule.

          • Čítanie s našimi starými rodičmi

          • Žiaci 4.A triedy si v mesiaci október, ktorý patrí úcte k starším, pozvali do školy na hodiny čítania svojich starých rodičov, s ktorými strávili netradičnú hodinu. Pozvanie do školy prijala pani Kubalová a pani Společníková. Obe babičky nás svojou prítomnosťou potešili, čítali nám a priniesli aj drobnú sladkosť. Ďakujeme, že si na nás našli čas a prišli nás navštíviť.

    • Archív